HOMESTAY PELENGONG TERBAIK !!!!!

assalammualaikum.


selesai sudah assignment untuk subjek kenegaraan. TERBAIK !! actually every group get make 1 outdoor activitiy , so kitorang choose go homestay. even banyak resistance which occurred but lastly we got the best memories at homestay. seriously , berbaloi-baloi duit yang we all leburkan tuh !. rasanya seperti satu pelaburan yang korang leburkan tapi hasilnya macam korang terjun ke dasar laut kutip mutiara. kami just pergi 2 day 1 night. tapi puas rasa duduk kat situ. sangat2 seronok + enjoy. beronok-ronok kami disitu.
so , here we write what we want to share the best ours memories at homestay pelengong ! 


first day (02/04/11) we all berkumpul around 8.00 am. sebab plan nak naik ktm dlam pukol 10am. so nak elakkan janji melayu kitorang pon berkumpul awal. 


~ gadis-gadis penunggu setia ~


~ teserlah kemachoan mamu menaiki van ~


2 trip untuk smpai ke ktm sbab naik van kolej je. dlam pukol 8.45am smua dah selamat sampai kat ktm. syukur. :)



actually kek ni adalah lebih dari duit kitorang , so dari nak pulang kat tiap sorang setakat 50$ baik beli benda lain kan ? kebetulan pulak hari tuh besday one of our group. so like suprise party untuk die lah. dekat tengah-tengah ktm kitorang bantai celebrate besday die. nyanyi ramai-ramai. sweet kan ? sila like. hehe.

~ sila abaikan wajah yang menyibuk pegang kek ni ~

special wish for you rosinah : may allah bless u. berjaya dunia dan akhirat. we all sayang rose. be a good girl ok !


after makan kek , decide naik ktm. agak awal naik tak seperti plan. on the spot call orang sana untuk maklumkan kitorang dah gerak.

~ tak naik coach wanita ok ~

perjalanan makan masa dalam 10minit. sampai je kat stesen ktm tiroi , kitorang terpaksa tunggu jap. sebab terlebih awal sampai dari yang di rancang. *excited sangat* hehe.

~ sempat posing lagi ~

kat sini kitorang terpaksa tunggu turn untuk orang jemput. satu demi satu kereta datang jemput kitorang yang seramai 28 orang ni. pukol 10.30 je kitorang semua dah selamat sampai ke HOMESTAY nie.


sampai je kat sini kami diarak dan disambut oleh orang kampung kat sini. wahhh ! i like. syokk habis kot. rasa ala-ala vvip lak kan. hik hik. *jangan muntah kat sini*

video
~ video ni agak kurang jelas penggambilannya ~

~ seronok berada di kampung orang ~

setiba di sana kami dibahagikan kepada 8 kumpulan untuk diserahkan kepada keluarga angkat. seronok sangat dapat ahli keluarga baru. untung badan dapat mak mertua @ bapak mertua kan. HAHA.

balik rumah keluarga angkat masing. rehatkan diri , berkenalan dengan keluarga angkat. syokk habis seyhhh ! memang terasa macam balik kampung. dengan suasana yang aman damai , kawasan kampung yang cantik. pehhh ! macam honeymoon lah kami kat sini. pukol 2 terpaksa berkumpul semula sebab aktiviti kami agak padat. yelah , pakej 2 hari kan bukan 2 bulan. so kalo nak rasa semua aktiviti kena lah rushing sikit. 


start jam 2 petang kami dah start aktiviti kami seperti yang tertulis dalam pakej yang kami amik. firstly kitorang belajar menari dan bermain alat caklepong (xtau ejaan  btoi ke x)

~ kat kedah mamu tak pernah jumpa ni ~

~ gadis kompang ~

seronok sangat dapat peluang merasai semua nie. yelah , tak kan lah nak beli benda alah nie kat umah kan ? aishh , pelik pulak family nanti. belajar bisnes tapi main alat musik. jarang-jarang dapat main kan ? masa nie lah nak pulun habis. pukul sampai lebam bebb !!!

~ ketuk c.long jangan tak ketuk. ~

dah penat bermain tukar arah pulak. belajar buat bakul ? pandai buat tak ? belasah je lah kan. yang lelaki tangan keras sila lembutkan , wanita pulak perhaluskan tangan anda. hasilnya memang tak dijangka. waahhh ! saya juga bakat mengayam rupanya. HAHA.

~ bersama hasil kerja tangan sendiri ~

puas mengayam main permainan kampung lak. sebabkan kesuntukan masa , kami sempat main 3 permainan.

~ coconut bowling ~

~ kiri , kanan , kiri , kanan ~

~ yang dah biasa highheels bleh berlari je ~

fuhhh ! penat , seharian dengan aktiviti kan. aktiviti kemuncak adalah malam tuhh. memang tak sabar nak tengok kawan naik pelamin kan. HAHA.

malam kebudayaan start jam 8.45pm. bila semua dah berkumpul , pengantin pun dah siap berdandan bermula lah episod cinta. STOP IT. bukan episod cinta. tapi alam rumah tangga antara MAMU dengan NAOMI. *lakonan semata-mata*. majlis dimulakan dengan persembahan bunga api. memang cantik. *jangan tiru aksi ini di kolej*


video

habis je pertunjukan bunga api pengantin mula diarak. mengikut adat perpatih. 


video

untung badan mamu dengan naomi kan. pandai dorang pilih. kalo pilih nye orang macam aku alamatnya seret pon tak mampu. HAHAHA. *jangan gelak besar sangat*. malu !

~ aura pengantin teserlah. tahniah ! ~

~ bergambar kenangan bersama pengantin ~

berpeluang mamu dengan naomi jadi raja sehari kan. seronok beronok-ronok mereka malam tuh. senyum nampak gigi lagi tau. jangan tak percaya. tak habis kat situ gembira , gelak ketawa , tersenyum kambing kami semua. kena pulak menari apa yang kami belaja petang tadi.


video
~ tarian cina , india , sewang. siam tak sempat rakam ~

walaupun kelakar tarian ni , lebih-lebih tarian sewang tapi buat je. bila lagi nak buat kan. tak kan nak buat kat kolej. mahu di gelak satu kolej sampai korang kahwin lak tau.

memang pengalaman yang tak dapat dilupakan lah malam kebudayaan tuh. memang beshh sangat. terbaik lah tiap orang. korang memang sporting. enjoy habis derr !!!
habis aktiviti untuk hari pertama. esok berkumpul untuk second day.

second day , aktiviti yang besh sangat. river treking. nak pergi jeram tebrau. mandi manda kat sana.

~have fun dear ~

~ muka cap tanah liat ~

nie yang besh skali. sebelum nak sampai kat jeram tebrau tuhh , akan ada 1 persimpangan yang mana korang akan amik tanah liat kat situ and letakkan kat muka. jangan cuci sampai lah korang smpai kat jeram tebrau tuh. siyes ! tegang muka bila lepas cuci. so nie treatment yang paling best aku rasa. jangan lupa mencuba tau !


bergambar kenangan bersama dahulu sebelum terjun sungai. hehehe. air terjun kat situ tak luas sangat. tapi syokk jugak bila mandi ramai-ramai kan.

~ muka yang pertama terjun sungai ~

lepas mandi semua jalan pulang ke rumah keluarga angkat. dalam pukol 2 berkumpul semula untuk aktiviti terakhir.

~ makan tebu cara gigi ada kalsium ~

~ menoreh getah sampai tertoreh ke YB ?C ~

dalam pukol 3 tamatlah aktiviti kami selama 2hari 1 malam di HOMESTAY PELENGONG. terlalu banyak pengalaman yang dapat kami kutip kat sana. memang tak dapat lupa lah. tapi agak sedih sebab orang kuat group kami khalifah tak dapat join atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan. next time kite buat lagi yew ipah ? hope semua akan join. baru complete and more2 have fun. thansk to puan haslah sebab banyak support kami untuk jayakan program ini , all our group thank you korang memang sporting habis. enjoy sangat kita kat sana. so jangan pernah lupa kenangan korang kat sana ok ! contact lah and lawat-lawatlah keluarga angkat korang kat situ ok ? 




::choki:: entry paling panjang dalam blog ini. hehe. jangan pelik ayat agak skema. penulisan penuh berhemah ini adalah sekadar mengimbau kenangan. hehehe. no wonder lah homestay ni homestay ke 2 terbaik MALAYSIA. sekian. xoxo.

2 comments: